WWF presenterar rapporten ”Hållbar mat för alla”

Hem/Nyheter, Okategoriserade/WWF presenterar rapporten ”Hållbar mat för alla”

På ett frukostseminarium under torsdagen presenterade WWF en rapport med den svenska titeln: ”Hållbar mat för alla? Vad är utmaningarna och hur ska vi nå målet?”. Anna Richert som skrivit rapporten fanns på plats och presenterade några av de viktigaste slutsatserna.

Även Ica fanns på plats och berättade om sitt samarbete med WWF som pågått sedan 80-talet i syfte att minska miljöpåverkan från deras verksamhet. Ett exempel på en positiv trend Ica ser bland sina konsumenter är att försäljningen av ekologiska äpplen har ökat med 500% senaste året.

WWF betonar att behovet av att få till både en mer hållbar produktion och hållbar konsumtion av livsmedel är akut om vi ska kunna mätta en befolkning på 9 miljarder år 2050 är. Redan idag finns förutsättningarna, vi producerar tillräckligt mycket kalorier för 9 miljarder människor, men på grund av fördelningsproblem, att många överkonsumerar och att så mycket mat slängs når maten inte fram till de som behöver det.

Några av de viktigaste uppmaningarna till konsumenter var: 

  • ät mindre kött, och när du köper kött välj svenskt, ekologiskt, naturbeteskött eller klimatcertifierat!
  • ät hälsosamt (mer frukt/grönt och minska fett, socker och salt)!
  • släng inte maten!

Hela rapporten kommer att publiceras i december. En sammafattning av rapporten går att läsa här.

Vill man läsa mer om mat och klimat har Livsmedelsverket publicerat miljösmarta miljöval här.

 

 

 

Anna Richert avslutade seminariet med en uppmaning till svenska politiker och marknadsaktörer.

 

By | 2017-04-03T16:24:40+02:00 fredag, 22 november 2013|Nyheter, Okategoriserade|0 Comments